BACKLIGHT 02 AWARD

Martin Kollar Slovakia ja Alexander Honory
Saksa

Kun ottaa huomioon Backlight 02 - näyttelyn laadun, kunnianhimoisuuden ja laajuuden, työni palkintotuomarina oli yhtä palkitsevaa ja jännittävää kuin haastavaa ja vaikeaakin. Järjestäjiä on kiittäminen näin korkealaatuisen näyttelyn aikaansaattamisesta, kuten myös mukana olleita taiteilijoita heidän antaumuksestaan, taidoistaan sekä esteettisestä ja eettisestä integriteetistään, jonka he jakoivat meidän katsojien kanssa tässä näyttelyssä. On todellakin ollut ilo tehdä yhteistyötä Backlight 02:n ystävällisen ja tehokkaan henkilökunnan kanssa; harvoin tapaa sellaista yhdistelmää ammattitaitoa, pätevyyttä ja selvästi linjattuja päämääriä. Samaten on ollut sekä ammatillinen että henkilökohtainen ilo ja kunnia tutustua Backlight 02 - projektin taiteilijoihin ja heidän voimalliseen antaumuksellisuuteensa, jonka he ovat auliisti jakaneet kanssamme. Backlight luo uuden mittapuun ja tason, jolla tämänkaltaisia näyttelyitä ja kansainvälisiä yhteisponnistuksia arvostellaan tästä lähin. Tämän vuoden Backlight on suuri menestys ja sen tulevaisuus on mitä lupaavin.

Koska töiden taso oli niin korkea, kaiken harkinnan jälkeen päädyimme tasapeliin. Lopuksi kahden taiteilijan työt osoittautuivat laadultaan yhtä huomattaviksi. Näin ollen Backlight 02 - palkinnon jakavat keskenään Martin Kollar Slovakiasta ja Alexander Honory Saksasta.


Seuraavaksi palkintolautakunnan perustelut:

Martin Kollárilla on poikkeuksellisen vahva ja täsmällinen näkemys. Käyttäen usein katunäkymiä kuvausympäristönään, hän luo harvinaislaatuisen mestarillisia, humoristisia ja inhimillisiä kuvia. Hän valitsee ja kuvaa kohteensa huolella, reagoiden nopeasti edessä avautuvaan todellisuuteen, hänen ajoituksensa ja kompositionsa silti pysyessä erehtymättömän tuntuisina. Näin hän antaa meidän kohdata jokapäiväisiä tapahtumia, jotka pian muuttuvat epätavallisiksi Kollárin kuvissa.

Jokainen Kollárin valokuva vie meidät johonkin tiettyyn tilanteeseen kuvattujen ihmisten elämässä; ne on otettu yhtä suurella herkkyydellä ja kunnioituksella sekä ihmisiä itseään että heidän kulttuuriaan kohtaan. Kyseessä ei ole vain yksilöiden vaan koko kulttuurin tutkielmia. Katukuvaus syntyy uudelleen Kollárin valokuvissa, jonka maailmaa värittää sekä suru, ilo, nauru ja lämminsydäminen ironia.


Alexander Honoryn One World Many Faces on kunnianhimoinen hanke ja kiehtova projekti. Se on selvästi hahmotettu, muodoltaan tarkka ja hyvin suunniteltu; ja se on toteutettu suurella täsmällisyydellä ja vaikuttavalla teknisellä taidolla. Silti, vaikka yksittäiset kuvat - tutkielmat ihmiskasvoista - ovat idealtaan selkeitä, ne ovat myös muistio hätkähdyttävän todellisista ja pysyvistä kohtaamista yksilöitten, ihmisten, persoonallisuuksien kanssa; se on erittäin huomattava saavutus, kun ottaa huomioon otettujen potrettien määrän. Kiinnostavaa kyllä, projekti ei pelkästään luo kiehtovaa jännitettä katsojan ja mallin välille, vaan myös liikkumattoman ja liikkuvan kuvan välille. Honoryn työt myöskin heijastavat tämän päivän yhteiskunnan monikerroksisuutta ja -kasvoisuutta hänen kuvatessaan 21. vuosisadan ”Family of Mania”.

Jaetun pääpalkinnon lisäksi palkintolautakunta myöntää myös kaksi kunniamainintaa: Toinen argentiinalaiselle Marcos Lopezille, toinen suomalaiselle Marja Pirilälle.

Kunniamaininnoilla haluamme tunnustaa kahden valokuvaprojektin erinomaisen henkilökohtaisen näkemyksellisyyden; ne ovat töitä, jotka luovat oman visuaalisen maailmansa joilla on omat erikoislaatuiset luonteenominaisuutensa, lakinsa ja laatunsa. Kuvat ovat muodollisesti taidokkaita, teknisesti kekseliäitä, mutta ennen kaikkea inhimillisesti ja emotionaalisesti ladattuja ja haastavia.


Kiitos

Jan-Erik Lundström