Backlight 02 -Residence Works  7.9.-22.9.   Valokuvakeskus Nykyaika, Kehräsaari


Vuonna 1999 Nykyaika järjesti ensimmäisen kansainvälisen valokuvatapahtumansa, joka käytti nimeä Backlight. Se oli jatkoa VALOKUVA 87 TAMPERE -tapahtumasta alkunsa saaneelle valokuvatriennaalien sarjalle.

Backlight 99 -tapahtuman aikana Tampereella vieraili eri Euroopan maista yksitoista valokuvataiteilijaa, jotka asuivat Tampereen kulttuuritoimen ylläpitämässä Keskustorin taiteilijaresidenssissä. He työskentelivät kuvaten kaupunkia ja vaikutelmiaan oman näkemyksensä ohjaamana. Backlight 02 - Residence 99 -valokuvanäyttely esittelee, miltä Tampere näyttää ulkopuolisen taiteilijan silmin.

1/2
sivulle 2

Valokuvaaja Christopher Taylor kertoo kokemuksistaan Tampereella:

”Koska tämä oli ensimmäinen kertani Suomessa, halusin välttää ennakko-odotuksia siitä, mitä kokisin täällä. Sen sijaan koetin reagoida näkemääni vaistonvaraisesti, niin että jokapäiväisen elämän pikku yksityiskohdat ympärilläni herättäisivät sisälläni luontaisen vastakaiun. Jotkut asiat tunnistin vasta kun ne olivat jo tapahtuneet. Eräs hetki kuitenkin jäi erityisesti mieleeni:

Aurinko tuli esiin ensimmäisen kerran viimeisenä Tampereen päivänäni. Lähdin lenkille ja suuntasin kohti kaupungin koillisosassa sijaitsevaa järveä. Jonkin ajan kuluttua saavuin metsän halki kulkevalle polulle, joka ensin kulki rantasaunan ohi ja vähitellen kapeni ja katosi kokonaan. Otin auringosta suunnan juostessani puitten välissä, kunnes juokseminen kävi liian hankalaksi ja hidastin kävelyvauhtiin. Vaikka oli kulkenut vain muutamia kilometrejä, minusta tuntui, että olin jättänyt kaupungin kauas taakseni - vain hiljainen liikenteen humina taustalla muistutti sen olemassaolosta. Maassa oli hieman huurretta. Minulla oli päälläni vain ohuet vaatteet, mutta tuulta ei ollut lainkaan eikä minun ollut kylmä. Kuljin eteenpäin kuin lumottuna kunnes vihdoin tupsahdin tyhjältä vaikuttaneen talon luo, joka siinä järven rannalla ja metsän keskellä vaikutti juuri sillä hetkellä täydelliseltä paikalta asua.”


Pauline Prior, Hollanti


Gerard Pétremand, Sveitsi