BACKLIGHT 02

6. kansainvälinen valokuvatriennaale

Valokuvakeskus Nykyaika jatkaa valokuvatriennaalien perinnettään BACKLIGHT 02 -valokuvatapahtumalla, laajalla sarjalla kansainvälisiä näyttelyitä, symposiumeja ja työpajoja. Nykyaika kehittää edelleen jo aikaisemmissa triennaaleissa rakentamaansa yhteistyötä eurooppalaisten kumppaneittensa kanssa. Backlight -valokuvatapahtuman tarkoituksena on toimia foorumina, missä valokuvataiteilijat, heidän teoksensa ja ideansa kohtaavat laajan yleisön synnyttäen uutta kuvakulttuuria.

Backlightin näyttelyt, symposiumit ja työpajat keskittyvät dokumenttivalokuvauksen uusiin ilmenemismuotoihin, mahdollisuuksiin ja eettisiin haasteisiin eri kulttuureissa. Haluamme sisällyttää dokumentoinnin ideaan sen, että totuuksia on monta. ”Dokumentin” käsite täytyy jatkuvasti kehittyä ja uudelleensyntyä. Tosi ja epätosi sekä totuus ja valhe eivät enää voi olla ainoita käytettäviä termejä. Tapahtuman teema, Kriittinen autenttisuus viittaa kykyyn reagoida ja harjoittaa kriittistä vastuullisuutta sosiaalisesti ja eettisesti sitä kipeästi vaativissa tilanteissa.


Juliste katukuvassa: Marcos Lópezin ESTATUA LIBERTAD
kuva Petri Nuutinen

Valokuvakeskus Nykyaika järjestää Backlight 02 -tapahtuman yhteistyössä Fondazione Studio Marangoni (Firenze, Italia) ja valokuvakeskus Café Crème (Luxemburg) kanssa. Yhteistyökumppaneina ovat myös Pirkanmaan taidetoimikunta, Tampereen kaupunki, Museokeskus Vapriikki, Tampereen yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän yksikkö, Goethe-instituutti, Saksalaisen kulttuurin instituutti, Institute of Art and Research, Saarbrücken ja sveitsiläinen Pro Helvetia kulttuurisäätiö. Backlight 02 on saanut tukea Euroopan unionin Kulttuuri 2000 -ohjelmasta ja Opetusministeriöltä.